Kuchnia ormiańska

Kuchnia ormiańska – czego trzeba spróbować?

Lubicie smaki Gruzji? Pokochacie też egzotyczną kuchnię Armenii. Podpowiadamy, czego warto spróbować – to kuchnia bardzo urozmaicona!

Kuchnia Armenii łączy w sobie potrawy i smaki znane nam z innych kuchni świata, np. gruzińskiej, greckiej, tureckiej. Popularne są więc i dolmy, gruzińskie chaczapuri czy chikali, hummus i tabbouleh itd.

Kuchnia zachodniej części kraju przypomina turecką i arabską, a wschodniej rosyjską i gruzińską. Zjemy wspaniałe mięsa, wypieki, dojrzałe warzywa i wyjątkowo słodkie owoce. Chorawac to mięso z grilla, podstawa posiłku w całym kraju. Możne je przyrządzić z kurczaka, wieprzowiny, wołowiny lub baraniny, dodaje się cebulę, przyprawy i pomidory.

Lawasz – chleb ormiański z mąki pszennej, w formie placków, wypiekany w specjalnym piecu. Dolma to gołąbki przypominające te z kuchni greckiej – mięso zawijane w liście winogron. Popularne są też produkty mleczne – m.in. różne sery, a także wyjątkowe owoce, morela to owoc narodowy.

Fot.  Free-Photos / KKw