Co zjeść w Baku?

Kuchnia Azerbejdżanu to kuchnia wielu wpływów. Kraje Kaukazu Południowego mają wiele kulinarnych tradycji wspólnych, a cały Kaukaz przenika się mocno, co czuć na talerzu pełnym wspaniałych potraw. Czasami trudno ustalić pochodzenie danego dania, bo kuchnia czerpie z wielu kultur kulinarnych. A czym kusi Baku?

Najlepsza kuchnia? Domowa

Azerbejdżan to miejsce niezwykłe, gdyż jest tu aż dziewięć z jedenastu stref klimatycznych, co mocno wpływa na kulinarne możliwości, które zresztą są dumą i wizytówką regionu. Kraj słynie m.in. z hodowli i upraw. Najlepsze potrawy można zjeść… w gospodarstwach domowych, gdzie są przyrządzane w spokoju i zwykle przez kilka godzin. Będąc jednak na wakacjach czy wyprawie po Azerbejdżanie, trudno ich skosztować – w restauracjach, barach czy na ulicy również można zjeść smacznie.

Co się jada w Baku?

Kebab

Kebab rządzi w Azerbejdżanie, jak i w całym tym regionie. Można go przygotować m.in. z kurczaka, baraniny, ale też ryby czy nawet ziemniaków. Prawdziwy kebab to coś zupełnie innego niż fast foody dostępne na przykład w Polsce – z sosami i niesmaczną bułką. U nas jest to synonim „szybko, tanio i średnio lub słabo”, a w Azerbejdżanie to wysokiej jakości mięso, do tego idealnie wysmażone.

Pilaw

Przyrządzany na bazie ryżu lub bulguru, z dodatkiem mięsa, ryb i warzyw. Proste danie, ale dobrze doprawione jest bardzo smaczne. Jest łatwe do przygotowania, ale wymaga dodania odpowiedniej ilości i rodzaju ziół oraz cierpliwości. Ma wielu zwolenników zarówno wśród mieszkańców, jak i turystów.

Gołąbki dolma

Jest to farsz mięsny, rybny lub warzywny zawinięty w liście winogron i cieszą się popularnością też w innych krajach – jak Armenia czy Grecja.

Jyzbyz

Wymaga wprawy, doprawienia i czasu, ale jest to danie wyjątkowo smaczne – dodajmy jednak, że nie dla każdego. Do wyboru są różne wersje – m.in. wątróbka jagnięca zapiekana z ziemniakami i podrobami.

Dyushbara

Rosół z pierogami z farszem na bazie baraniny.

Dania na bazie ryb

Świeże ryby z Morza Kaspijskiego kuszą – m.in. jesiotr. Warto zamówić takie danie, a także skosztować kawioru.

Author