W Azerbejdżanie pije się dużo herbaty, do której obowiązkowym dodatkiem jest coś słodkiego. Aż ślinka cieknie, kiedy pomyśli się o tych pysznościach!
Królestwo miodu i migdałów
Azerskie ciasta są niezwykle słodkie w smaku. Powodem tego jest używanie do ich produkcji dużej ilości miodu, orzechów i migdałów. Miód to tradycyjny składnik wypieków, jedzony również na śniadanie. Najpopularniejsze ciasto ta baklawa, czyli półfrancuskie ciasto przekładane słodkim farszem z orzachami, pistacjami i miodem. W Azerbejdżanie możemy natrafić również na bułeczki z nadzieniem orzechowym, pałeczki przypominające pączki w smaku czy maślane ciasteczka. Chętnie jedzona jest także chałwa – słodka pasta z mąki, masła, cukru z dodatkiem orzechów oraz innych składników.
Rola słodyczy w tradycji i kulturze
Słodycze to w Azerbejdżanie coś więcej niż posiłek. Są elementem wielu tradycji. Słodycze towarzyszą na przykład obrządkowi zaręczyn, kiedy to goście przychodzący do domu panny wręczają przyszłym państwu młodym kosze z owocami i słodkościami. W czasie uroczystości weselnej nie może zabraknąć tortu, ale także rozdawanych gościom cukierków w ozdobnych opakowaniach. Również idąc w gości na co dzień, nie wypada iść z pustymi rękami, dobrze mieć ze sobą słodki podarunek. Na co dzień ciasta i cukierki towarzyszą herbacie wypijanej w Azerbejdżanie w dużych ilościach. Dodatkiem do herbaty bywa też cukier, jednak jest używany w inny niż znany nam sposób. Kostki nie wrzuca się do filiżanki, ale bierze do ust i zapija herbatą.
Olga, foto: RitaE / Pixabay