Jak szukać tanich biletów?

Podróżowanie wymaga czasu i pieniędzy, ale można zwiedzić sporą część świata, korzystając z tanich lotów. Jak je upolować? Poniżej kilka sprawdzonych sposobów.

Tanie latanie

Odkąd dostępne stały się bilety sprzedawane przez tzw. tanie linie lotnicze, podróżować może każdy. Bilety są coraz tańsze, nie tylko do europejskich stolic, ale i do odległych egzotycznych zakątków świata. Warto jednak wiedzieć, jak znaleźć okazję albo dobrą promocję. Podpowiadamy, jak upolować tanie bilety lotnicze.

Kupuj bilety z wyprzedzeniem

Największą szansę na zarezerwowanie biletów lotniczych mamy wtedy, gdy będziemy ich szukać już ok. 3-4 miesiące przed planowaną podróżą. Nie zawsze mamy taką możliwość, ale jeśli możemy wcześniej zaplanować wyprawę i np. urlop w pracy, warto to zrobić. Właśnie wtedy ceny są najbardziej atrakcyjne i można kupić bilet np. do Azji czy Afryki.

Lataj last minute i first minute

Również dobrą okazją na zwiedzanie i odkrywanie są różne oferty last minute oraz first minute. Ceny są naprawdę atrakcyjne! Liczne linie lotnicze oferują także wyjątkowe promocje, np. Polski LOT organizuje Szalone Środy, kiedy to w ramach opcji first minute można zabukować loty w specjalnych cenach.

Korzystaj z wyszukiwarek internetowych

Warto też korzystać z serwisów i wyszukiwarek biletów w Internecie. To prosty sposób, aby znaleźć najlepsze i najtańsze okazje, również last minute, z oferty różnych przewoźników (linii tradycyjnych i tanich). Serwisy z kolei gromadzą ciekawe oferty, podpowiadając nam od razu, jak dokonać rezerwacji. Aby jednak z nich faktycznie skorzystać, trzeba się spieszyć! To nie są oferty z gatunku „do przemyślenia” – tu liczy się refleks i umiejętność podejmowania decyzji.

Bądź elastyczny

Jeśli wiesz, że chcesz zarezerwować loty w dane miejsce i w danym czasie, pamiętaj, że warto być elastycznym. Może okazać się, że taniej będzie polecieć za tydzień lub dwa albo w ogóle zmienić kierunek podróży. Marzysz o lotach do Azerbejdżanu? Okazuje się jednak, że w dobrej cenie są akurat loty do Tajlandii. Sprawdzaj różne opcje – ważne też, że ceny biletów mogą znacznie się różnić, zależnie od daty wylotu. Zdarza się, że nawet zmiana o kilka dni będzie miała duży wpływ na cenę. Najdroższe bilety są na weekend, z wylotem w piątek.

Z jakiego lotniska?

Może też się okazać, że bardziej opłaca się polecieć z innego lotniska niż pierwotnie zakładaliśmy. Loty z Katowic czy Poznania mogą być tańsze niż z Warszawy, a już na pewno opłacalne będą z Niemiec, np. Frankfurtu nad Menem czy Berlina. Jeśli jesteś w stanie szybko się na nie przemieścić, może warto to rozważyć? Taka podróż często oznacza też lot bezpośredni, bez przesiadek – np. na Azory.

Szukaj promocj

I daj się im znaleźć – pomocne są m.in. newslettery linii lotniczych, regularne odwiedziny profili Fejsbukowych przewoźników i portali z atrakcyjnymi okazjami. Dobrym pomysłem jest także karta danej linii, jeśli sporo podróżujemy. Zbiera się na nią punkty, a potem można skorzystać ze zniżek.

KKw, fot.rawpixel/Pixabay

Co zjeść w Azerbejdżanie?

Wybierasz się w podróż do Azerbejdżanu? Poza zabytkami i innymi atrakcjami warto próbować tam różnych smaków – podpowiadamy, co musisz zjeść, aby poznać oryginalną kuchnię tego egzotycznego kraju.

Podróże także kulinarne

Dla wielu jedzenie to jeden z głównych elementów każdej podróży do innego kraju, a nawet regionu. Nie musimy czynić z kulinariów najważniejszego tematu – ważne są przecież zabytki i inne atrakcje, widoki i krajobrazy, pogoda, a także panujące tam obyczaje i sami mieszkańcy, lecz mimo to warto poznawać też inne smaki.

Smaki Kaukazu

Jeśli zastanawiacie się, co dobrego można zjeść w Azerbejdżanie, służymy kilkoma poradami. Warto poznać też kuchnię pozostałych krajów Kaukazu, gdyż to daje lepsze tło, szerszą perspektywę. Kuchnia całego Kaukazu przenika się, inspiruje wzajemnie, korzysta, chociaż czasami też kłóci się. Cały Kaukaz zaś z pewnością czerpie wielkimi garściami z kulinarnych tradycji Rosji, Turcji oraz Iranu.

Dumni ze swej kuchni i tradycji

W Azerbejdżanie wyróżnia się aż dziewięć stref klimatycznych – przy czym wszystkich jest jedenaście!, a sprawia to, że panują tu świetne warunki do hodowli i uprawy ziemi. Nic zatem dziwnego, że kraj ten jest dumny ze swoich tradycji kulinarnych. Smak najlepszej kuchni poznać można co prawda w gościnie, u kogoś w domu.

Typowe potrawy dla Azerbejdżanu

Co zatem można zjeść w Azerbejdżanie? Wartych uwagi potraw jest bardzo dużo, ale skupimy się na tych najważniejszych. Wiele z nich możesz już znać z kuchni innego kraju, być może sąsiadującego – sprawdź!

Kebab. Kto nie jadł kebabu? Można go zjeść m.in. w Iranie czy Turcji, ale m.in. także w Azerbejdżanie. I to wyjątkowo pyszny! Najpopularniejsze są wersje z kurczaka, baraniny albo ryby, ale także z warzywami – m.in. z ziemniakami albo lubianym tu bakłażanem.

Pilaw to potrawa z ryżu lub bulguru, najczęściej z dodatkiem baraniny, kurczaka, ryb, a także warzyw. Danie proste, ale pożywne i popularne już także w Europie. Piti z kolei to potrawka wyglądająca nieco jak pożywna zupa. Jest w niej m.in. baranina, ziemniaki, warzywa – całość należy bardzo długo gotować, ale za to zapewni zastrzyk energii na cały dzień.

Dolma z kolei to wspaniałe, mimo że delikatne, gołąbki zawinięte w liście winogron – podobne można zjeść także np. w Grecji, ale i Gruzji oraz Armenii. Wizytówką kuchni Azerbejdżanu są też wszelkie potrawy ze świeżą rybą z Morza Kaspijskiego – np. jesiotr, bieługa, a także kawior, cienkie szaszłyki, pierogi z baraniną itd.

Polecamy także azerską herbatę i coś na deser – słodkości są co prawda… wyjątkowo słodkie, ale i warte grzechu. Herbata to prawdziwy rytuał, są wyjątkowo aromatyczne i idealnie współgrają z wyśmienitą baklawą.

KKw, fot.FreeToUseSounds/Pixabay